🍁 Activități de toamnă pentru oameni mari și pitici
Continuăm tradiția începută anul trecut, în care îți prezentăm activități de toamnă care pot fi făcute împreună de oameni mari și pitici.
Tot ce îți propunem aici sunt activități pe care le puteți face cu ce aveți prin casă sau prin curte. Îți trebuie un lipici (care poate fi înlocuit cu apă și făină sau bandă scotch), niște coli albe, o cariocă neagră sau orice altă culoare și multă-multă imaginație.
🍂 Colaje din frunze
Dacă locuiești la sat, sigur ai prin jurul casei frunze de toate culorile. Roșii, galbene, portocalii, maro sau încă verzi, toate sunt numai bune pentru joacă. Puteți să le transformați în bufnițe, peștișori sau orice vă mai trece prin cap; le puteți folosi ca atare sau le puteți decupa.
Frunzele mari pot fi rochii pentru balerine, iar cele maronii pot fi părul unei fetițe sau a unui băiețel. Înainte să le lipesc, eu am pus frunzele la presat într-o carte veche. Le puteți folosi și imediat după ce le culegeți, dar lucrările nu vor rezista la fel de mult timp.
Eu am creat niște șabloane simple, pe care le puteți descărca gratuit de aici. Însă, dacă nu ai imprimantă, le poți desena chiar tu pe hârtie, cu o cariocă neagră.
🍃 Vânătoare de frunze
Transformă-ți copilul în detectiv și trimite-l la o vânătoare de frunze. Îi poți spune să le așeze în funcție de mărime, culoare sau formă. Dacă ai și o lupă, activitatea va fi și mai interesantă. Las aici două variante create de mine.
🧡 Bucură-te de toamnă
Într-o altă zi, îți poți lua copilul și puteți merge la plimbare prin grădină sau prin pădure. Așezați-vă undeva, închideți ochii și încercați să ascultați toate zgomotele. Apoi întreabă-l pe cel mic: „Câte sunete diferite poți auzi?”.
Sau puteți planta un copac în grădină. Alegeți unul care să facă și fructe, astfel încât peste ani să vă bucurați împreună de el. Sigur va fi o amintire de neuitat! Poți încerca și cu legume care se pun în pământ toamna (ceapă, usturoi) sau chiar cu flori.
🥧 Ce mai gătim?
Bunica cocea mere în rolă și le puteai auzi sfârâind acolo minute bune înainte să avem permisiunea de a deschide ușa. Le poți coace clasic sau poți încerca rețeta aceasta de la Prăjiturela.
Tot o activitate de neratat ar fi să puneți murături pentru iarnă. Fie că le pui cu sare, fie că le pui la oțet, încearcă să folosești legume cât mai colorate și lasă-i pe cei mici să le așeze în vase.
🦉 Hrănitoare pentru păsări
Când vine frigul, puteți face hrănitoare pentru păsări. Eu am făcut una pe un con de brad, pe care l-am uns cu miere de albine (specialiștii recomandă însă să folosiți untură – care este mult mai sățioasă și mai sănătoasă pentru păsări), iar deasupra am presărat semințe. Dacă nu aveți conuri, puteți face același lucru cu o rolă de carton.
Să ne bucurăm de toamnă!
Aici ți-am pregătit și o listă cu activități de făcut toamna aceasta. Ilustrație realizată pentru De la sat de suuper-talentata Sorina Șerban. ❤️
Recomandări din lada De la sat
Astăzi celebrăm Ziua internațională a femeii de la țară. Afli din acest material de ce ONU a ales să marcheze această zi (Free Press Journal). Despre femeia de la sat a scris și Roxana Zaha aici.
Recent s-a acordat premiul „Învățătorul anului”, câștigat de o educatoare din Iași. Parcursul ei a început ca învățătoare într-un sat vasluian, unde a încercat să-i includă pe elevi în activități extra-curriculare, deși „acei copii nu ieşiseră niciodată din satul natal, deoarece nu existau resurse.” (Ziarul de Iași)
În satul Chieșd din Sălaj, bunica Viorica a fost oaspetele elevilor de clasa a IV-a la lecția de istorie „Copilăria de ieri și de azi”. (Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd)
Comuna Roșia de Amaradia, din județul Gorj, este singura din România care asigură mâncare elevilor, prin programul „Masa caldă“. (Adevărul)
A fost lansat ghidul turistic „Conace și case boierești din județul Iași”. Proiectul scoate la iveală clădiri cu arhitectură deosebită din satele ieșene. (Iași.Travel și aici, pe
, afli mai multe.)