În satul pictat asemenea ouălor de Paște
Vizităm împreună satul Ciocănești, admirăm case decorate cu motive tradiționale și participăm la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, aflat la ediția a XIX-a.
Poposim la Ciocănești
Poate știai deja asta, satul sucevean Ciocănești se remarcă prin casele sale care, în majoritate, indiferent că sunt mai noi sau mai vechi, au modele tradiționale împistrite pe pereții exteriori. Există meșteri care se ocupă cu asta. Pentru faptul că localnicii au ales să păstreze acest obicei, satul a devenit, în 2004, sat cultural și muzeu în aer liber.
Tradiția caselor frumos decorate a fost inspirată din decorarea ouălor de Paște. Mai degrabă din încondeierea lor, adică împodobirea cu desene făcute din condei. Ouăle de Paște în Bucovina se încondeiază sau se împistresc (ouă împistrite). Obiceiul zice că femeile, dar și bărbații, învață încă din copilărie să împistrească ouă, în perioada dinaintea Paștelui.
Sunt ouă de găină, de rață, de gâscă, de găini americane, de prepeliță sau de struț. Conținutul acestora este scos în întregime cu o seringă printr-o gaură, apoi sunt spălate și uscate, astfel încât să nu aibă niciun miros, și sunt ulterior decorate.
De ce se încondeiază ouăle?
În a doua zi de Paște (în Bucovina, dar nu numai) are loc „udatul”, o tradiție care spune că băieții pleacă să „ude” femeile din sat pentru noroc. Pe vremuri se udau cu apă din fântână, astăzi se udă cu parfum, iar ei primesc la schimb un ou încondeiat. Un alt obicei e al copiilor care vestesc Învierea Domnului, ei primind la schimb o aluncă — un ou roșu, neîmpistrit.
Dacă pe vremuri la aproape toate casele se găsea câte cineva să decoreze ouă, acum există un festival, în Ciocănești, unde gospodarii și gospodinele își arată munca de peste an și vând ouă împistrite. Este practic o expoziție cu vânzare.
Anual, în Ciocănești se organizează Festivalul Național al Ouălor Încondeiate. Anul acesta a fost organizat pentru a 19-a oară și a adunat 74 de artiști din mai multe sate din Bucovina, din județul Botoșani și din județul Galați.
„Eu fac cam 30 de ouă într-o serie și fac așa pentru că îmi ia cam 3-4 zile să le curăț și să le decorez pe toate, apoi fac altă serie”, spune Maria Semco din Paltinu.
Decorarea ouălor se face pe ouă goale, asta până de Florii. În Săptămâna Mare, femeile decorează ouăle după fierbere, astfel că pot fi apoi așezate în coșul pascal și duse la biserică pentru sfințire.
Pe lângă tradiția udatului, se obișnuiește ca ouăle încondeiate să fie oferite cadou cu prilejul Învierii Domnului. Nicoleta Pentiuc, din satul Paltinu, spune că nu a vândut niciun ou: „Tradițiile se pierd, lumea e mai necăjită acum și mai supărată. Dar totuși, vine Paștele, te bucuri. Asta aduce Paștele — bucurie!”.
Ouăle împistrite au motive tradiționale, includ desene cu mănăstiri din Bucovina, ilustrează bundițe sau cămeși înflorate, au pictate personaje biblice pe ele. Nu există limite în decorarea lor, totul fiind în mâna artiștilor.
În zona sudică a Moldovei, de unde sunt eu, nu se decorează ouă. Așa că am cumpărat câteva ouă împistrite care să-mi amintească de Bucovina și de această tradiție: de la Nicoleta Pentiuc din Paltinu am ales două ouă în culori mai tari, violet și verde. Am ales un ou cu Mănăstirea Moldovița de la Maria Semco din Paltinu, iar de la Lorica Botta din Vatra Dornei am luat un ou „îmbrăcat” într-o vestă bucovineană, ca amintire a faptului că absolut toți expozanții au venit la târg îmbrăcați în port tradițional.
Recomandări din lada De la sat
Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu cercetează bucătăriile regionale din țară, în proiectul „Mâncarea de acasă”. Vrei să participi? Completează acest chestionar.
Până pe 15 mai, școlile din mediul rural din 16 județe, care au învățământ de tip simultan, se pot înscrie și pot depune proiecte pentru ca elevii să primească o masă la școală și să beneficieze și de ore remediale prin extinderea programului „Pâine și Mâine” al World Vision. — EduPedu.ro
Care sunt destinațiile perfecte pentru vacanța de Paște? Traian Bădescu: „Turismul rural este foarte căutat” - Aleph News
Despre vecinii de la sat - Graiul Maramureșului
Într-un articol al revistei de călătorii Lonely Planet, Ciocănești a fost inclus pe o listă cu 10 dintre cele mai colorate destinații din Europa.
Despre Ciocănești au scris pentru Decât o Revistă și Oana Filip și
: Ciocănești, satul care încondeiază.
La mulți ani tuturor celor care poartă nume de flori! ❤️ 💐
P.S.: Acesta este ultimul newsletter din această primăvară. Așa cum v-am obișnuit, în fiecare sezon, două luni trimitem newsletter, iar în cea de-a treia ne uităm la ce am făcut, facem planuri și adunăm alte (po)vești. În luna mai o să fim prin Banat și prin Maramureș, povestim pe Instagram. Primul newsletter de vară o să-l trimitem pe 2 iunie. Mulțumim mult că ești alături de noi! Avem o rugăminte mare, să dai acest newsletter altor 2-3 prieteni care nu s-au abonat încă și să ne ajuți să ajungem la 5 000 de abonați.
Mulțumim mult pentru mențiune, De la sat! Și nouă ne-a plăcut mult Ciocăneștiul!