Mâncăruri cu roade de toamnă
Zacuscă, silvoiță din Sălaj sau prăjitură cu mălai din Bucovina. Povestim despre gusturile de toamnă de la sat. Un newsletter pentru pofticioși.
Ziua bună! Astăzi (po)veștile De la sat ajung nițel mai târziu. De ce? Pentru că ieri am luat o pauză de la ecrane și am urcat pe vârful Toaca (1904 m) din Masivul Ceahlău. S-a simțit ca o gură mare de aer curat și proaspăt. La tot pasul erau priveliști care-ți dădeau energie bună. Îți arătăm pe Instagram cum a fost.
Dar acum să revenim la poveștile de astăzi, mâncăruri cu roade de toamnă.
Toamna e timp de stat mult prin grădină, pentru că ultimele roade sunt gata să fie culese. Iar odată ce ele ajung în cămară, forfota se mută în bucătărie sau afară, în jurul unui ceaun, pentru a pregăti cele mai gustoase conserve pentru iarnă și tot felul de alte bunătăți cu fructe și legume de sezon. Astăzi îți povestim despre câteva rețete de toamnă, care să îți aducă aminte de gustul de la sat.
Unul dintre preparatele românești care se găsește probabil în toate gospodăriile este zacusca. Cosmin Dragomir, autorul cărții „Curatorul de zacuscă”, ne povestește despre istoricul acestui preparat în articolul „Nu-i prea târziu pentru zacuscă”, de pe delasat.ro.
Lucian Dragomir, în schimb, a realizat un ghid în care ne spune ce face o zacuscă să fie o zacuscă. Îl poți citi aici.
„Musai și precis trebuie să conțină vinete, ardei kapia și gogoșari, ceapă, tomate, piper, sare și untdelemn, și… dafin, asta-i sfânt!”.
Dacă nu mai ai răbdare până la iarnă și vrei să desfaci zilele acestea primul borcan de zacuscă, îl poți servi alături de turte. Găsești o rețetă simplă aici, unde Greta Apostol ne povestește cum se făceau odinioară la sat. Dacă totuși nu vrei să te apropii de zacuscă, poți umple turtele cu varză, brânză sărată, carne gătită sau chiar dulceață.
Iar dacă ți-am făcut poftă de dulceață, îți propunem o rețetă de silvoiță, o dulceață din prune fără pic de zahăr sau îndulcitor. Secretul ei sunt prunele coapte, care se gătesc la foc mic timp îndelungat, adesea peste noapte. Uite aici cum se face, într-un sat din județul Sălaj.
O idee de ce poți să faci cu silvoița: cornulețe cu silvoiță/povidlă*, o rețetă din Rep. Moldova, de Marina Musteață.
* Povidla, cuvânt rus împrumutat de basarabeni în perioada post-sovietică, se referea la dulceața de prune coaptă lent, vara la ceaun.
Tot cu prune mai poți face rețeta aceasta cu mălai dulce, răspândită în zona Bucovinei. Este o rețetă de alivenci actuală, la care se adaugă griș și praf de copt, dar Dana Burlacu Visternicu, cea care ne-a trimis rețeta, spune că „nimic nu e mai simplu decât prepararea unui mălai dulce cu prune”.
Dacă vrei să încerci și alt desert, poți pregăti prăjitura aceasta răsturnată cu prune – care se poate face și cu pere, mere sau gutui. Depinde de tine ce fructe găsești prin curte în perioada aceasta sau ce găsești la piață.
Pe la mijloc de iulie, pomul cu mere bălăi își înclina de greutate poalele spre pământ. Era vremea culesului. Primele mere de vară, dulci și aromate, erau gata să devină umplutură pentru: prăjitură cu mere, compoturi sau borcane cu dulceață. În timp ce bunica Eugenia aduna vreascuri uscate pentru focul din cotloană, bunicul Pavel scutura panerele și scotea scara din sărai.
Așa își începe Marina povestea care o duce cu gândul la această prăjitură cu mere.
Cine mai are roșii în grădină le poate servi alături de o mâncărușă la micul dejun, așa cum ne recomandă Diana (@our.cooking.wander) aici. Ce e mâncărușa?
Un fel de „scrambled eggs”, pentru că și bunicii noștri știau să gătească rețete sofisticate. 😅 Doar că bunica mai punea și câteva bucățele de slănină și eventual o ceapă, de unde și denumirea de ouă pă jumări. (Diana)
Dacă te apuci de gătit vreo rețetă, trimite-ne și nouă o fotografie pe Instagram sau dă-ne tag. Mai multe rețete de la sat avem aici.
Recomandări din lada De la sat
Ziua Satului Românesc se celebrează astăzi, 24 septembrie. Evenimentul este marcat anual, din 2020, în ultima duminică a lunii septembrie.
Florin Enache, un sătean din jud. Buzău, propune un experiment tare interesant pe grupul Mutat la țară - viața fără ceas. Te poți muta gratuit 1-2 săptămâni într-o casă de la sat din zona Plaiul Bâscilor, un areal pe valea Buzăului. Aici detalii.
România împreună cu alte nouă țări europene vor să înscrie transhumanța și păstoritul tradițional în patrimoniul UNESCO. Iată aici cum a decurs o cercetare pe teren la o stână din satul brăilean Muchea.
49 de preparate românești, maghiare, slovace și evreiești culese de la localnicii din satele bihorene. A apărut cartea „Rețete tradiționale de Bihor” (G4Media).