Suflet de România, festival dedicat artizanilor
Povestim despre a treia ediție a festivalului Suflet de România, care se ține între 26 și 27 aprilie în dumbrava Domeniului Regal Săvârșin.
Îți trimitem această scrisoare din vestul țării, mai exact de la Săvârșin. Weekendul acesta se desfășoară Suflet de România, festival aflat la a III-a ediție, care adună artizanii țării într-un sat de altădată. E o invitație de redescoperire a gusturilor autentice românești, a tradițiilor, a rețetelor vechi și a meșteșugurilor. Producătorii locali prezenți au ocazia de a-și vinde produsele, însoțite însă și de povestea lor, nu doar de o etichetă.
Pentru că festivalul Suflet de România este dedicat producătorilor locali, bineînțeles că am mers și noi la Târgul satului, să stăm de vorbă cu câțiva dintre cei care dau gust României.
De la grâne la pâine, în Magazia Morăriței
Tradiția este transpusă în prezent și capătă un suflu nou. În spiritul acesta a apărut și afacerea Ceciliei Țugulia, din satul Probota, județul Iași.
Valorificând munca tatălui său, care a făcut prima moară din sat în anii de după Revoluție, Cecilia a deschis acum șapte ani Magazia Morăriței. A diversificat activitatea morii, creând produse de panificație coapte în cuptor pe vatră cu lemne și vânzând făinuri și ulei presat la rece.
„Tata este morarul, cel care a început povestea. Datorită lui eu astăzi sunt aici și fac, probabil, cea mai sănătoasă pâine din Iași.”
La brutăria de lângă moară, morărița și ajutoarele sale coc pâine cu maia, pâine cu drojdie, baghete, cornuri, plăcinte, brânzoaice, biscuiți, prăjituri sau fursecuri.
Dulcețuri din Șugag
Dacă mergi pe Transalpina, s-ar putea să dai de Cămara Pogană, o afacere de familie, creată acum cinci ani. Mirosul de vinete sau de ardei copți pe grătar s-a ascuns într-un borcan de zacuscă, gătită, după cum ne spune Elena Pogan, special pentru cei care nu au bunici la țară sau își duc traiul mai degrabă la oraș. Aceștia le duc cel mai mult dorul, adaugă Elena.
Familia Pogan pune în ceaun și fructe de pădure din zona munților Cindrel, din care iese o dulceață de afine aromată pe care n-am putut să nu o gustăm. În cămară se mai găsesc și dulcețuri din pere, căpșuni sau aronia, fructe adunate din zona comunei Șugag din județul Alba. „Vă rog să-mi păstrați două borcane de dulceață de căpșuni”, îi spune o doamnă Elenei în timp ce ne acordă un interviu. La ediția de anul trecut a festivalului a participat fratele Elenei, iar anul acesta au făcut schimb. Spune că îi place tare mult atmosfera.
Tăiței Bănățeni
În deplasările noastre prin țară pe la producători locali, aflăm că mulți artizani de bucate s-au apucat de meserie după nașterea unui bebeluș în familie, când s-au văzut în postura de a-i oferi hrană sănătoasă. E și cazul doamnei Florina din Remetea Mare, județul Timiș, care a dezvoltat o afacere de familie cu paste făinoase, ce a și luat numele nepotului: Tăiței Bănățeni de la Mihăiță. Creează tăiței tradiționali, tăiței lați, tășcuțe, cuș-cuș, tărhană (specifică comunității maghiare din Banat) și inelușe bănățene. Toate produsele sunt făcute din două ingrediente: ouă și făină grifică, din grâu dur.
Cel mai apreciat produs de pe raftul doamnei Florina sunt tăițeii. Ne-a spus că sunt nelipsiți din bucătăria locală, prezenți mai ales la masa de duminică, în familie. Nelipsită din supă ar putea fi și vegeta naturală, un alt produs creat de doamna Florina, făcută 100% din legume, cu foarte puțină sare și un strop de ulei de măsline.
Miere de pe Valea Troașului
Doamna Sofia a moștenit o grădină cu stupi de la tatăl său, aflată la 5 km de Castelul de la Săvârșin, pe Valea Troașului, în județul Arad.
Este pensionară și de aproape 20 de ani are grijă singură de o stupină, iar când are nevoie de ajutor îl găsește la fiul său ori la vreunul dintre vecini. Pe lângă miere și alte produse apicole cu care a venit la târg, doamna Sofia avea la vânzare și o țuică de mere, făcută tot de ea, cu fructele din grădină. La festivalul Suflet de România a venit în fiecare an.
O parte dintre producătorii prezenți la festival își vând deja produsele în unele magazine Profi datorită proiectului Raftul cu Bunătăți Locale. Alții fac parte din Via Profi, un drum al gusturilor și mirosurilor.
„Pe ViaProfi noi am încercat să dăm o transparență cât mai mare — clienții când accesează site-ul văd unde este producătorul, fotografiile cu el, datele de contact, astfel încât să-i încurajăm să meargă direct la producător. Chiar dacă pare cumva împotriva interesului nostru să facem această transparență, o facem pentru a-i sprijini. (…) Este și un apel pentru clienți să meargă să-i vadă pe producători la fața locului, pentru că vor face o diferență între a cumpăra un produs și a înțelege istoria, energia și pasiunea din spate. În momentul în care intri în contact cu acești producători, îți dai seama că este o altă lume și te vei conecta cu produsul și vei simți responsabilitatea de a mai cumpăra și de a duce mai departe această valoare”, a spus directorul general adjunct Profi, Călin Costinaș.
Festivalul Suflet de România este parte a acordului tripartit „Creștem Comunități”, semnat de către Asociația Casa Majestății Sale, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I” din Timișoara și lanțul de magazine Profi, pentru susținerea producătorilor locali și conservarea artizanatului autentic și tradițional românesc.
Prima zi de festival
În deschidere, Suflet de România s-a bucurat de binecuvântarea Preotului Ștefan Lăcătușu – Călugăr Franciscan la Ordinul Minoriților, Parohia Catedralei Romane-Catolice cu Hramul Sfântul Anton de Padova. Acesta a vorbit despre învățămintele oferite de Papa Francisc, care pot aduce mai multă lumină și împlinire în viețile noastre, și a rostit „Tatăl Nostru” într-un glas, alături de toți cei prezenți.
Startul oficial a fost dat după un tur al micilor producători și al artizanilor realizat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort al României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia, Alteța Sa Regală Principesa Maria alături de Gaetan Pacton, CEO-ul Profi, Mihai Spulber, în prezent SVP Operațiuni și Supply Chain în cadrul Mega Image, care va prelua din iulie funcția de CEO Profi, Călin Costinaș, Director General Adjunct Profi, Gabriela Sîrbu, director de sustenabilitate Profi, mai multe oficialități, autorități centrale și locale.

Ce urmează
Dacă ești în zonă și vrei să vii astăzi la festival, intrarea se face începând cu ora 12. În a doua parte a zilei se întâmplă:
15:15 – 16:15 – Părintele Constantin Necula în dialog cu Cătălin Striblea
16:30 – 17:25 – Concert Emeric Imre TRIO
17:40 – 19:00 – concert Irina Rimes și Surorile Osoianu
Intrarea la Festivalul Suflet de România este liberă pe 26 și 27 aprilie, între orele 12:00 – 19:00, iar accesul pe Domeniul Regal Săvârșin se poate face prin poarta aflată pe DC74, pe Valea Troașului.
Foarte frumos eveniment! Am fost anul trecut şi ne-a plăcut mult. Anul ăsta nu am reușit să ajungem, din păcate.