5 muzee de la sat din Maramureș și Satu Mare
Platforma muzeedelasat.ro e mai bogată de astăzi cu încă 16 obiective din două județe: Satu Mare și Maramureș. Pășește virtual în acestea!
Am inițiat proiectul Muzee de la sat acum trei ani și am explorat patru regiuni ale României: Moldova, Muntenia, Dobrogea și, acum, Maramureș. www.muzeedelasat.ro este singura și prima platformă online dedicată muzeelor din zona rurală. Poți explora virtual 79 de muzee. În acest newsletter povestim despre cinci muzee din județele Maramureș și Satu Mare.
Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș” din Săpânța
Îți spune ceva numele acesta? Stan Ioan Pătraș e cel care, în 1935, a sculptat prima cruce din Cimitirul Vesel din Săpânța. De atunci și până în ziua de astăzi, oamenii au vrut cruci pictate și ornate cu mesaje de tip poezie.
În 1977, meșterul s-a stins din viață, iar meșteșugul a fost dus mai departe de un discipol de-ai săi, Dumitru Pop Tincu. Din 2021, de la moartea acestuia, ginerele său, Stan Ioan, a continuat această tradiție.
Anamaria Stan, fiica lui Dumitru Pop, este ghidul muzeului și ea va ști să te însoțească într-o călătorie prin lumea obiectelor sculptate, pictate și înfrumusețate din Săpânța. Am aflat de la ea că cimitirul nu avea o denumire inițial, dar după vizita unei cercetătoare franceze a primit numele de Cimitirul Vesel.
Casa țărănească Andrid
Andrid este un sat aflat pe Valea Ierului, în județul Satu Mare. Aici există un muzeu amenajat într-o casă țărănească, făcută din lut bătut cu maiul, în cofraje de lemn și acoperită cu trestie. Colecția muzeală a acestei case a fost întregită de obiecte adunate de prin podurile oamenilor, prin donație sau chiar strânse de Maria Dunca, supraveghetoarea acestui muzeu.
Ea a fost asistentă medicală în sat, iar profesia aceasta i-a oferit oportunitatea de a fi în contact cu sătenii care aveau lucruri vechi pe acasă și pe care le-ar fi aruncat cândva, cel mai probabil. Cât echipa a scanat, fotografiat și filmat casa-muzeu, doamna Maria, vădit legată emoțional de multe obiecte din casă, a început să îmi arate cum funcționa un cuptor de pâine, care era procesul de prelucrare al cânepii, ce este acela un lădoi, cum arată portul popular din zonă și multe altele.
Copilărind și muncind în satul acesta până la pensie, doamna Maria avea răspuns la orice curiozitate de-ale mele legate de viața satului. Mi-a mărturisit chiar că e conștientă de avântul tehnologic care ne-a cuprins, dar faptul că acest muzeu există este un lucru bun, că o părticică din sat a fost conservată în această casă de la 1870.
Complexul Memorial „Ady Endre”
Am auzit sau mai degrabă l-am „observat” pe Ady Endre înfățișat de o statuetă pe pietonalul din Oradea. Știam, înainte să pășesc în satul său de baștină, că a fost jurnalist. Ajungând în fostul sat Mecențiu din județul Satu Mare, am aflat că acest muzeu e un adevărat loc de pelerinaj pentru cei care au citit literatură maghiară sau vorbesc această limbă.
Ady Endre, poet și ziarist, s-a născut în acest sat în 1877, ce aparținea pe atunci de Sălaj. Printre cele mai îndrăgite poezii ale sale se numără Din Ier până-n ocean, Căsuța de sat, Mama și eu, Eu vin de la malul râului Gange, Țintirimul mi-e atât de aproape.
Domeniul familiei Ady este format dintr-o casă micuță și un conac cu sufragerie, două camere, un hol, o bucătărie și o verandă. Ce mi-a plăcut cel mai mult aici a fost când supraveghetoarea muzeului, doamna Enikö Szilagyi ne-a recitat câteva versuri din poezia Din Ier până-n ocean. În 1957, la 80 de ani de la moartea poetului, localității i-a fost schimbat numele din Mecențiu în Ady Endre, iar acest complex muzeal a fost inaugurat.
Muzeul Șvăbesc din Petrești
Întâi de toate: cine sunt șvabii? Șvabii (schwab) sunt o populație de origine germană, colonizată în mai multe etape în spațiul românesc, începând cu 1712. Practic, în urma unor evenimente de la începutul secolului al XVIII-lea, zona fusese depopulată semnificativ. Contele Sándor Károlyi avea mult pământ, dar nu avea agricultori care să lucreze terenul. A depus o cerere la curtea de la Viena, i-a fost aprobată și așa au început colonizările.
Casa în care se află Muzeul Șvăbesc a fost locuită de o familie de șvabi în 1991 și ilustrează traiul unei persoane mai înstărite din sat. A fost construită pentru ca două generații să poată trăi simultan în aceasta: tinerii la stradă, iar generația mai în vârstă în spate. Este o casă de tip vagon, cu târnaț (prispă) pe toată lungimea sa, susținută de stâlpi de lemn.
Muzeul a fost inaugurat în 1993, iar colecția a fost întregită de obiecte donate în mare parte de localnici: costume populare, blidare înflorate, ștergare, piese de mobilier, căruță cu coviltir. Ce este interesant la această gospodărie este că șura din spatele curții are două porți, permițând și accesul în grădină cu căruța.
După ce am scanat, fotografiat, filmat și povestit alături de ghizii noștri, Adriana Achim și Mihaela Grigorean de la Muzeul Județean Satu Mare, ne-au făcut cunoștință culinar cu șvabii: ne-au servit cu ștrudli umpluți cu gem de prune, cu brânză dulce și cu cartofi.
Casa Memorială „George Pop de Băsești”
În satul maramureșean Băsești s-a născut George Pop, fiu al unei familii de nobili, la 1835.
A studiat dreptul și a avut funcții în domeniu, iar prin prisma meseriei sale și-a luat sarcina de a susține emanciparea politică și culturală a românilor din Transilvania. George Pop a fost ales deputat în Parlamentul de la Budapesta în 1872, iar în 1892 a fost prezent la Viena pentru a înmâna Memorandumul — un document ce milita pentru drepturile românilor în Imperiul Habsburgic. Pe 1 decembrie 1918, George Pop de Băsești a fost ales să prezideze Adunarea de la Alba Iulia.
Știai că… exemplarul în original al Memorandumului se află în satul Apa din județul Satu Mare, la Muzeul Memorial „dr. Vasile Lucaciu”?
Casa în care a locuit e de fapt un conac care a găzduit numeroase întâlniri cu iz politic. Clădirea a suferit de-a lungul timpului, de exemplu, în timpul regimului comunist pivnița a fost folosită ca sediu CAP, în care se depozitau cereale și îngrășăminte, afectându-i structura.
Recomandări din lada De la sat
Am scris aici despre Casa din Călinești Oaș, îngrijită de Ana Fedorca, în vârstă de 74 de ani
Pune pe listă 7 muzee ale satului din România
Te gândești să călătorești în Dobrogea de la sat – natură și cultură?
O femeie din Oaş care duce mai departe tradiţia împletitului mireselor după obiceiuri vechi de sute de ani, cu unice cununi de până la 15 kilograme, va primi titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii. (AGERPRES)
A doua ediție a Summitului European al Tinerilor din Mediul Rural se desfășoară în perioada 23-27 iulie 2024, la Hălăucești, în jud. Iași (România Pozitivă)
Rural versus urban: unde s-ar muta românii și de ce? (Adevărul)
Ce acte sunt necesare pentru a construi o casă la țară (evz.ro)