Calendarul foilor de ceapă
Noiembrie va fi cea mai ploioasă lună din 2024. De unde știm? Am respectat tradiția și am „întrebat”... foile de ceapă.
La început de an, scoatem din lada cu amintiri un obicei care-i ajuta pe bunicii noștri să-și dea seama de perioadele ploioase sau secetoase din an. Înainte ca prognoza meteo să fie anunțată în fiecare dimineață la buletinele de știri, bătrânii se bazau pe calendarul cu foi de ceapă.
În Ajun de Anul Nou, se taie o ceapă mare, din care se desprind 12 foi de ceapă, care se așează una lângă alta, cu fața în sus. Lângă fiecare foaie, se trece o lună din an. Apoi, se presară sare pe fiecare bucată de ceapă în parte și se lasă la loc răcoros până a doua zi. Musai să fie aceeași cantitate de sare în toate foile.
De Anul Nou, se citește prognoza meteo. Dacă în unele foi e multă apă, acelea vor fi lunile ploioase. Dacă, din contră, în unele foi nu e pic de apă, acelea vor fi lunile secetoase.
Știm că tu nu mai ai cum să faci lucrul acesta, dar noi am respectat tradiția și îți spunem cum va fi vremea în anul următor. După cum se vede și în fotografii, vom avea o toamnă cu multe precipitații, cel mai mult o să plouă în noiembrie. Și în primăvară va ploua, sarea umezindu-se ici-colo, însă vara ne vom confrunta cu secetă.
Rămâne doar să salvăm aceste fotografii și să facem bilanț la final de an, pentru a vedea dacă vremea a fost așa cum au prezis foile de ceapă.
*Nu doar la români există obiceiul prognozei meteo la început de an. Americanii, de exemplu, se bazează pe o cârtiță. Dacă aceasta se sperie de umbra ei la ieșirea din bârlog, înseamnă că iarna va fi una lungă. Dacă însă nu își vede umbra, înseamnă că primăvara va sosi curând.
Recomandări De la sat
Leacuri băbești, o (po)veste de scriitorul Dan Lungu pentru De la sat.
Ai de gând să te muți la sat în 2024? Iată câteva (po)vești care să te inspire/ajute:
De la garsonieră la casă eficientă energetic | Cornelia și Mihai au vrut să scape de o garsonieră din București și au mers să caute un teren pe care, mai apoi, să construiască o casă.
Mutatul la sat a fost și vindecător | „Ne-am mutat în mai 2021 în Damiș, un sat bihorean aflat chiar la granița cu județul Cluj. Am căutat să mergem tot către natură, iar munții Apuseni sunt foarte primitori.” Damia și Marius, amândoi născuți și crescuți la oraș, s-au mutat la sat.
Tinerii care au lăsat Anglia în urmă pentru a-și crește copiii la sat, în România | Alexandra (Emigranți în grădină) ne povestește cum au luat decizia de a se întoarce în țară, cât de costisitor este traiul la sat, ce este permacultura, dar și de ce a ales homeschooling pentru copiii lor.