Ce să faci vara aceasta
Am adunat câteva activități de la sat pe care ai putea să le faci vara aceasta. Dacă ai și alte idei, dă-ne de veste aici sau pe Instagram.
Lubeniță sau harbuz?
Nici nu contează, dar brânza să fie nițel sărată, de oaie sau de capră. Fie de care o fi. La noi în zonă, în sudul Moldovei se mănâncă și cu pâine proaspătă. O fi vreo reminiscență a comunismului, să țină de foame? — chiar nu știu.
Producători de brânzeturi (de vacă) pe care îi recomandăm:
Ioan Gherman - producător de brânzeturi din Dumbrăveni, jud. Sibiu
Adriana Formenti - producător de brânzeturi din Sârbova, jud. Timiș
Tcaciuc Marin - producător de brânzeturi din Moldovița, jud. Suceava
Mușețel sau mentă?
În copilărie ne puneau părinții, pe mine și pe sora mea, să culegem mușețel de pe aleea din grădină și din vie. Da’ să nu aibă și crenguța, să fie doar floarea. Aveam grijă să tăiem de câteva ori într-o vară menta din grădină, care se întindea asemenea unei pânze de păianjen. Pe lângă cele două pe care le găseam în curte la noi, mai mergeam după coada șoricelului, pojarniță (sau sunătoare — bună pentru afecțiuni digestive) și pelin, pe deal.
În prezent, cumpărăm de câteva luni petale de trandafiri uscate pentru ceai de la Deliciul Mihaelei care cultivă trandafiri de dulceață într-un sat din Botoșani. Menta nu mai există în curte, dar am o mătușă care îmi oferă câte un braț generos de mentă în fiecare vară.
„Cum vorbești cu pădurea nu vorbești cu nimeni”
Deși am terminat Geografie, n-am atât de multe drumeții în portofoliu pe cât mi-aș dori. N-am cucerit vârfuri, mă interesează mai mult traseul în sine. Tot pe asta se concentrează și Ionuț, care a scris despre drumeția sa pe Via Transilvanica, din care a parcurs 100 km, sau de pe cea mai recentă urcare pe Ceahlău.
Aici am scris un text despre plimbările pe care le organizează Dana Burlacu Visternicu (Prăjiturici și altele) prin pădurea Bârnova de lângă Iași, în colaborare cu Oaza Taină Vie.
„La fântana lui Gheorghiță”
Știu, știu! Poate vei spune că nu e bună apa rece pe caniculă. Dar nu e de la frigider, vine direct din fântână și are temperatura potrivită ca să nu te mai bântuie setea și să simți că te saturi. Când eram mică scoteam apă din fântâna mare pe care o împărțeam gard în gard cu vecina.
Despre fântânile de la sat, în mare parte abandonate, a scris Ionuț aici: Fântânile au rămas singure.
Amintiri la conservat
Pe timp de vară oamenii de la țară se pregătesc temeinic pentru sezonul rece, iar din suita asta de treburi face parte și prepararea dulcețurilor și a compoturilor. În traducere pentru mine, copil în vacanță: mai puțin timp de urmărit telenovele mexicane sau de jucat jocuri pe calculator. O ajutam pe mama să facă dulceață de vișine, gem de prune, compot de corcodușe și compot de struguri.
Prunele s-au copt mai repejor anul acesta în zona noastră, de aceea îți lăsăm două (po)vești cu acestea:
Silvoiță din Sălaj, de Marina Toma
Cornulețe cu povidlă, de Marina Musteață
Anul ăsta am apucat să fac alături de sora mea o dulceață de cireșe și una de vișine. Tu ce mai pregătești?
Ce pui în coș?
O pătură, o limonadă rece pregătită anterior și ceva de mâncare într-o caserolă, alături de o carte. Cam așa ne petrecem uneori serile după serviciu, profitând de faptul că se întunecă puțin după ora 21. Avem două locuri preferate, unul urban, în grădina unui centru comercial din Iași, și unul rural, în pădurea seculară de stejari de la Hadâmbu, la 25 km de Iași.
E loc sub soare pentru toată lumea
Dacă toamna trecută am avut o provocare de fotografiat în păpușoi (pe care am și bifat-o, desigur), punem pe listă un lan de floarea-soarelui. Așteptăm fotografia ta ca răspuns la acest e-mail sau etichetează-ne într-un story sau o postare pe Instagram.
Și ultima recomandare, dar cea mai importantă pentru noi:
Recomandări din lada De la sat
20 de ani în Siberia: amintiri din viaţă este una dintre cele mai puternice cărți pe care le-am citit în ultima vreme. Românca Anița s-a născut în satul Mahala (regiunea Cernăuți), tot acolo și-a dus traiul — s-a căsătorit pe 15 august 1921 și a avut trei fii. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord a fost ocupată de Uniunea Sovietică, toată familia ei a fost deportată, iar femeia împreună cu cei trei copii a ajuns în Siberia. Povestește în carte ororile prin care a trecut și cum a scăpat după 20 de ani din Gulagul sovietic. (Ionuț Teoderașcu)
Recent, competiția Destinația Anului a publicat rezultatele concursului pe care îl organizează anual. La categoria „Sat de poveste”, în top se află (1) Biertan, jud. Sibiu, (2) Sâmbăta de Sus, jud. Brașov și (3) Ciocănești, jud. Suceava.
Turismul viticol, într-o expansiune continuă (Forbes România)
În perioada 3 iunie - 29 septembrie, între orele 10 și 18, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Etno Tehno Parc, programul „Școala în satul tradițional” provoacă vizitatorii să descopere secretele vechilor meșteșuguri și tehnicile de prelucrare a materialelor naturale, utilizate în trecut, de bunicii noștri. (Sibiu Independent)
Pe 3 și 4 august, la Botoșani se desfășoară Festivalul – Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”, unde vor răsuna fanfare și tarafuri din zona Moldovei.